Perkoz australijski

Źródło obrazu

Perkoz australijski (Tachybaptus novaehollandiae) to mały ptak wodny, który występuje na całym Australia i wiele wysp Oceanu Spokojnego, a teraz jest także rezydentem Nowej Zelandii, gdzie został wprowadzony samodzielnie.

Perkoz australijski jest jednym z najmniejszych członków rodziny perkozów: Podicipedidae.



Australazjskie perkoz są również znane pod innymi popularnymi nazwami: perkoz mały, perkoz rdzawoszyi, szarlotka, nurek czarnoszyi lub nurek białobrzuchy.



Charakterystyka perkoza australijskiego

Perkoz australijski to ptak podobny do kaczki, który mierzy od 25 do 27 centymetrów (9,9 - 10,6 cala) długości. Samce wydają się być nieco większe z dłuższym dziobem.

mix border collie i heeler

Perkoz australijski ma dwie odrębne fazy upierzenia. Upierzenie u samców i samic zmienia się w zależności od tego, czy jest to okres lęgowy, czy poza nim. Ich nielęgowe upierzenie jest ciemnobrązowe do szarego powyżej, łącznie z głową, i srebrzystoszare pod spodem. U podstawy dzioba znajduje się biała owalna plama z nagiej skóry.



W okresie lęgowym ich głowy stają się błyszczące, czarne, a na twarzy pojawia się efektowny, intensywnie kasztanowy pasek, który rozciąga się od nasady szyi do miejsca tuż za okiem. Biała owalna plama u podstawy ich dzioba staje się bladożółta i staje się bardziej widoczna.

owczarki długowłose

Perkoz australijski ma żółte oczy, ciemnozielono-szare łapy, mały biały ogon i czarne dzioby z białą końcówką. Często marszczą pióra, aby nadać im zaokrąglony wygląd.

Siedlisko perkoz australijskich

Perkoz australijski występuje w różnych środowiskach podmokłych, w tym w stawach słodkowodnych, jeziorach słodkowodnych, tamach na farmach, wolno płynących rzekach i małych drogach wodnych. Jest kiepskim lotnikiem i dla bezpieczeństwa zwykle przebywa na wodzie, chowając się wśród roślin i roślinności.



Dieta Australazji Perkoz

Dieta perkoza australijskiego obejmuje małe ryby, zwłaszcza raki, owady wodne i inne zwierzęta wodne, takie jak skorupiaki, ślimaki stawowe. Perki łapią zdobycz podczas głębokich nurkowań podwodnych, czasem zabierając ją na powierzchnię wody, aby ją zjeść. W poszukiwaniu pożywienia perkozy potrafią nurkować na głębokościach ponad 10 stóp. Żywi się głównie o świcie i zmierzchu.

Zachowanie australijskiego perkoza

Perkoz australijski to nieśmiałe ptaki i doskonałe pływaki, a gdy się do nich zbliży, znikną pod wodą podczas szybkiego nurkowania i odpłyną pod wodę.

Te małe ptaki wodne są dość głośne w okresie lęgowym i bronią swoich terytoriów przed rywalizującymi ptakami. Ten gatunek perkoza wydaje głośny, szybki metaliczny trzask, który staje się wyższy i ostrzejszy, gdy jest zagrożony.

Reprodukcja perkoza australijskiego

Okres lęgowy przypada na okres od stycznia do kwietnia w regionach północnych i od września do stycznia w regionach południowych.

pitbull zmieszany z rottweilerem

Perkoz australijski może wyprodukować trzy kolejne lęgi piskląt w jednym sezonie. Gniazda to na ogół pływający kopiec roślinności wodnej przyczepiony do zanurzonej trzciny lub gałęzi otaczającej zbiornik wodny.

border terrier yorkie mix

Samica składa w gnieździe 4-7 jasnoniebieskich jaj i wysiaduje je przez oboje rodziców przez około 21 dni. Jaja stają się ciemnobrązowe w okresie inkubacji.

Po wykluciu pisklęta puchate w paski są w stanie natychmiast pływać. Młode perkozy są koloru szaro-czarnego z kasztanową łatą na koronie i białymi paskami po bokach głowy, szyi i pleców. Pisklętami od urodzenia opiekują się oboje rodzice. Pisklęta pozostają z rodzicami przez jakiś czas po odchowaniu się, ale są wypędzane, gdy rodzice ponownie rozpoczynają rozmnażanie. Hodowla odbywa się w dobrych warunkach.

Żywotność perkoza australijskiego może dochodzić do 11-12 lat.


Stan ochrony perkoza australijskiego

IUCN klasyfikuje perkoz australijski jako „najmniejszej troski”.